Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel

Doe mee aan de thematoer "Zit stil!" van Brukselbinnenstebuiten

Van het Brusselse onderwijs wordt veel verwacht, maar tegelijk staat het voor enorme uitdagingen, die zelfs groter zijn dan elders in België. Zo is er de kloof tussen elitescholen en wat we gemeenzaam 'vuilnisbakscholen' noemen. Het Nederlandstalig onderwijs staat bekend als kwaliteitsvol, maar kreunt onder haar eigen succes. Vele scholen focussen op aso-opleidingen, terwijl heel wat Brusselse kinderen meer gebaat zouden zijn met een technisch of beroepsdiploma, als ze al een diploma kunnen halen, want ook schoolverlaters zijn een groot probleem in Brussel. Ten slotte blijft het leren van de andere landstaal ontzettend belangrijk. Moeten Nederlandstalige en Franstalige scholen beter samenwerken, en in welke vorm?

De uitdagingen zijn groot, maar ondertussen zijn er verschillende knappe initiatieven op het terrein, zoals de Brede School, een vernieuwende pedagogische aanpak, de Schoolcontracten of immersieonderwijs. En tientallen enthousiaste leerkrachten gaan de uitdagingen van het Brusselse onderwijs aan.

Brukselbinnenstebuiten wil u beter laten kennismaken met de uitdagingen, tradities en innovaties in het Brusselse onderwijs. Op zaterdag 11 december kan u deelnemen aan een gidsbeurt die u leidt langs aftandse en nieuwe schoolgebouwen, campussen en schoolstraten.

Gids: Jeroen De Smet
Start: 13u, Oude Graanmarkt, GC De Markten op de binnenkoer
Einde: 16u30, in dezelfde buurt
Deelname: €10
De tour gebeurt volledig te voet.

Reserveren kan u hier doen.

U kan deze tour ook boeken voor uw groep op een in overleg te bepalen tijdstip. Bel Brukselbinnenstebuiten op 02/218 38 78 of mail hen op onthaal@brukselbinnenstebuiten.be.