Archief en museum voor het vlaams leven te Brussel

Erfgoeddag 'Levende bibliotheek'

In het kader van Erfgoeddag organiseert het AMVB samen met Avansa Citizenne op zondag 21 april 2024 de 'De Levende Boeken komen thuis in het archief'.

Reserveer je tijdsslot hier.

Ontdek hieronder één voor één onze levende boeken:

Dominiek leeft met autisme en een niet aangeboren hersenletsel

Dominiek

Adolescenten welkom vanaf 16 jaar

Voor Dominiek kunnen zintuiglijke prikkels overweldigend overkomen. Veranderingen zijn voor hem soms verwarrend maar dankzij wat aanpassingen en tips om met zijn autisme en niet aangeboren hersenletsel om te gaan, kan hij ‘normaal’ functioneren. Hij deelt graag wat van die tips met jou.

Freddy, ooit een (te) stevige drinker

Adolescenten welkom vanaf 16 jaar

Freddy was 12 jaar lang marktkramer en een harde werker. Tot het mis ging. Hij verloor alles en belandde op straat. Alcohol werd zijn manier om met het ruwe straatleven om te gaan. Hij raakte zwaar verslaafd. Nu drinkt hij geen druppel meer en heeft hij zijn leven terug op de rails.

Freddy

Lumi is non-binair

Kinderen welkom vanaf 10 jaar, onder begeleiding van een ouder

Lumi weet dat veel mensen non-binariteit raar vinden of een modegril. Maar non-binariteit bestaat al duizenden jaren en in de VS zijn er naar schatting meer dan 1 miljoen mensen non-binair. Het is dus helemaal niet nieuw of uitzonderlijk. Tijd voor normalisering en begrip, vindt hen. Daar draagt hen graag aan bij met hun verhaal.

Lumi

Oumar vluchtte uit Mauritanië

Kinderen welkom vanaf 6 jaar, onder begeleiding van een ouder

Oumar kwam 20 jaar geleden bij toeval in België terecht. Hij keek zijn ogen uit toen hij hier aankwam: mensen die elkaar gewoon voorbijlopen, individuele borden op tafel, de kou … Bovendien was hij hier helemaal alleen. Ondanks de talrijke obstakels slaagde hij erin zijn weg te vinden in Brussel.

Oumar

Zineb over werk vinden met een hoofddoek

Zineb

Kinderen welkom vanaf 6 jaar, onder begeleiding van een ouder

Zineb heeft een diploma informatica en boekhouding op zak. Als tweetalig Zinneke vond ze makkelijk werk. Tot ze een hoofddoek begon te dragen. Plots verloor ze mogelijkheden en werd haar wereld veel kleiner. Ze was nochtans nog steeds de energieke en respectvolle vrouw van voordien. Toch blijft ze overtuigd – ‘ik maakte de keuze die ik de juiste vind’.

Vergeet je tijdslot niet te boeken!

Reserveer je persoonlijk tijdsslot hier.