Het object van de maand november komt dit maal uit de documentatie van ARA en uit de documentatie van de Academie van het Brussels. ARA!, Academie van het Brussels en Brussels Volkstejoêter fuseerden enkele jaren geleden tot Brusseleir!.
De "Week van het Brussels" (ook wel "Weik van 't Brussels" genoemd) vindt jaarlijks plaats en zet het Brusselse dialect en de Brusselse cultuur in de kijker. Dit evenement, dat al sinds 2004 wordt georganiseerd, duurt vaak langer dan een week. Een van de hoogtepunten is de uitreiking van de prijs "Brusseleir van ’t joêr," voor iemand die zich inzet voor de Brusselse cultuur. Daarnaast wordt ook de prijs "Brusseleir vè et leive" uitgereikt, voor personen die hun leven lang bijdragen aan het Brussels dialect.
In 1979 bracht de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) het toneelstuk De Moord in het Witte Huis op de planken, een spraakmakende productie die toen veel aandacht trok. Het stuk, geschreven door de Vlaamse auteur Jos Vermeersch, speelt zich af in de politieke arena van de Verenigde Staten en verweeft fictie met de werkelijkheid. De centrale plot draait om een mysterieuze moord die plaatsvindt in het Witte Huis, het iconische machtscentrum van de Amerikaanse politiek.
De productie legde niet alleen de focus op de moord zelf, maar ook op de complexe politieke intriges, machtsspelletjes en corruptie binnen de hoogste kringen. Door deze thema's wist het stuk een gevoelige snaar te raken in een tijdperk waarin politieke wantrouwen en kritische reflectie op machthebbers wereldwijd toenamen.
Met een sterk ensemble van acteurs, indrukwekkende decors en scherpe dialogen, wist De Moord in het Witte Huis zowel het publiek als de critici te boeien. Het stuk blijft in het geheugen gegrift als een van de gewaagdere producties van de KVS uit die periode, die de toeschouwers confronteerde met de donkere kant van politieke macht.
Het nieuwe theaterseizoen in Brussel gaat weer van start en belooft een rijke mix van creativiteit, diversiteit en meeslepende verhalen. Van de grote, gevestigde theaters zoals de KVS en het Kaaitheater, tot intieme, alternatieve podia in de stad: het aanbod is dit jaar breder dan ooit. Brussel, als multiculturele hoofdstad, weerspiegelt dat ook in haar theateraanbod met producties die zowel maatschappelijke thema’s, als persoonlijke verhalen en grensverleggende artistieke visies aan bod laten komen. Met premières van lokale en internationale gezelschappen, experimentele voorstellingen en klassieke stukken in een nieuw jasje, is er voor iedere theaterliefhebber iets te ontdekken. Daarnaast biedt het nieuwe seizoen ruimte voor opkomend talent, dat hun stem laat horen met vernieuwende producties. Het Brusselse theaterseizoen belooft wederom een bruisende culturele beleving te worden die zowel locals als bezoekers van de stad weet te inspireren.
Speciaal voor de start van het theaterseizoen, halen we enkele panelen uit de Koninklijke Vlaamse Schouwburg(KVS) uit onze depots. Deze panelen zijn afkomstig uit de periode dat de KVS tijdelijk vestiging vond in de Bottelarij. De Bottelarij, een voormalige bierbrouwerij van de Belle-Vue, werd in de jaren 1990 omgebouwd tot een multifunctionele ruimte voor de KVS. Dit gebeurde in een tijd waarin het oorspronkelijke KVS-gebouw, gelegen aan de Lakensestraat, in slechte staat verkeerde en grondig gerenoveerd moest worden.
De Bottelarij bood de KVS een tijdelijke maar belangrijke nieuwe thuis, waar niet alleen theaterproducties konden plaatsvinden, maar ook repetities, workshops en andere culturele activiteiten. De KVS omarmde de ruimte als een centrum voor creativiteit en experiment. Het was een plek waar artiesten en het publiek elkaar op een meer informele manier konden ontmoeten, wat de vernieuwing van het Vlaamse theater versterkte. In de Bottelarij vond de KVS de vrijheid om nieuwe voorstellingen te ontwikkelen en samenwerkingen aan te gaan met verschillende culturele organisaties en kunstenaars. Deze periode legde de basis voor de bredere visie van de KVS als een inclusief en divers huis voor zowel lokaal als internationaal talent. Toen de renovaties van het historische KVS-gebouw voltooid waren in 2006, keerde de schouwburg terug naar haar oorspronkelijke locatie. De Bottelarij blijft echter een iconisch deel van het verhaal van de KVS, als een plek van innovatie en creatief avontuur tijdens een cruciale overgangsperiode.
"Boterhammen in het Park" is een jaarlijks muziekfestival in Brussel dat meestal plaatsvindt eind augustus tijdens de laatste week van de zomervakantie. Het evenement wordt georganiseerd door Ancienne Belgique en biedt gratis optredens van Nederlandstalige artiesten en bands. Oorspronkelijk speelde het evenement zich af op het Muntplein in Brussel, maar na enkele jaren werd het verplaatst naar het Warandepark (Parc de Bruxelles), waar het tegenwoordig plaatsvindt. Deze locatie biedt een groene, ontspannen omgeving die goed aansluit bij de informele en toegankelijke sfeer van het festival. Het festival trekt een breed publiek, van jong tot oud, en heeft een gezellige, ontspannen sfeer.
Bezoekers brengen vaak hun eigen lunch (vandaar de naam "Boterhammen") en picknicken in het park terwijl ze genieten van de muziekoptredens. Het is een populaire gelegenheid voor mensen om samen te komen, te genieten van de zomerse sfeer en te luisteren naar live muziek in een mooie, groene omgeving.
Dit jaar vindt Boterhammen in het park plaats van 26 augustus tot en met 30 augustus 2024.
Meer info: https://summer.abconcerts.be/nl/line-up/boterhammen-in-het-park
Op 11 juli viert de Vlaamse Gemeenschap feest in de hoofdstad met allerlei activiteiten op en rond de Grote Markt en het Muntplein. De organisatie van de viering gebeurt sinds 2013 door Muntpunt onder de noemer 'Brussel danst'. 11 juli is een vrije dag voor de Vlaamse ambtenaren, maar geen wettelijke feestdag. De 11 juliviering in Brussel bestaat al sinds het eind van de 19de eeuw. Zowel de invulling als de organisatie van de festiviteiten kenden een wisselend verloop, tegen de achtergrond van de algemene politieke en sociaaleconomische contexten van het moment.
Wist je dat deze viering al sinds het eind van de 19e eeuw bestaat? Sinds 1990 is 11 juli officieel de Vlaamse feestdag. Het is een vrije dag voor Vlaamse ambtenaren, maar geen wettelijke feestdag.
Meer info: www.brusseldanst.be
Deze maand is het object van de maand een video die in het AMVB te zien is. In deze fascinerende video nemen we je mee terug in de tijd met enkele van de meest gerespecteerde politici van Brussel. Deze doorgewinterde veteranen delen hun persoonlijke verhalen en ervaringen over hun allereerste deelname aan de verkiezingen. Van zenuwslopende momenten tot onverwachte uitdagingen, elk van deze politici vertelt hoe het was om voor het eerst op de kieslijst te staan. Hun verhalen zijn niet alleen een kijkje achter de schermen van het politieke toneel, maar ook een inspiratie voor toekomstige generaties.
De herinneringen en inzichten van deze ervaren politici bieden een unieke kijk op de politieke wereld en de persoonlijke reis die elke kandidaat doormaakt. Hun verhalen benadrukken de toewijding en het doorzettingsvermogen die nodig zijn om een verschil te maken in de samenleving. Bezoek onze expo en ontdek hoe deze oude Brusselse politici hun eerste stappen in de politiek hebben gezet. Hun ervaringen bieden niet alleen waardevolle lessen, maar ook een diepere waardering voor de reis die elke politicus maakt om de gemeenschap te dienen.
In de video verschijnen Robert Delathouwer, Annemie Neyts, Rik Jellema, Marie-Paule Anciaux, Bruno Delille en Pascal Smet.