Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Nieuwe directrice voor het AMVB

An Rydant (°1966) startte op 1 januari 2024 als algemeen directeur van het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB). Ze komt over van Archiefpunt, een organisatie dat diensten verleent aan houders en instellingen van privaatrechtelijke archieven. In het AMVB volgt ze Steph Feremans op die begin dit jaar met pensioen ging.

An Rydant was in de loop van haar carrière voornamelijk actief in de privésector waar ze een ruime ervaring opdeed in de media- en entertainmentbranche, o.m. als leidinggevende bij Kinepolis Film Distribution en de fictie-afdeling van DPG-Media. Ze doceerde gedurende enkele academiejaren ook filmmarketing en –distributie aan het Institut des Arts de Diffusion (Ecole Supérieure des Arts, Louvain-La-Neuve) en is sinds de opstart van het Vlaamse Audiovisueel Fonds in 2003 actief als lector voor het toekennen van subsidies aan filmprojecten. Ook in het Nederlands was ze enkele jaren actief binnen deze functie voor het Nederlands Filmfonds in de categorieën speelfilm, jeugdfilm en voor het suppletiefonds.

In het AMVB kijkt ze er naar uit om samen te werken met een klein team dat net als zij gebeten is door de inwoners en de geschiedenis van Brussel. An wil haar marketing- en communicatieskills in het AMVB inzetten om het archief dichter bij de Brusselse bevolking te brengen. An heeft zelf meer dan 20 jaar in Brussel gewoond en ze vindt dat een archief geen gesloten instelling mag zijn. Ze hoopt dat de initiatieven van het AMVB in de toekomst dan ook meer Brusselaars, oud-Brusselaars en inwoners van de Vlaamse Rand kan interesseren, betrekken en samenbrengen. Het huidige beleid van het AMVB wil An voortzetten en de samenwerking met andere archieven in Brussel en daarbuiten wil ze verder uitbreiden.