Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Internationale Archiefdag

Op 9 juni is het Internationale Archiefdag. Dit is een dag die wereldwijd wordt gewijd aan het benadrukken van het belang van archieven en het werk van archivarissen. Deze dag werd ingesteld door de International Council on Archives (ICA) en heeft als doel om bewustwording te creëren over het belang van archieven voor het bewaren van ons culturele erfgoed en historische informatie.

Het Archief lost het op!

Dit jaar staat in het teken van een aantal vragen die het belang van de werking van archieven: ​"Archief? Is dat dan niet allemaal geheim?" "De bouwplannen van ons huis zijn zoek, wat nu?" "Mijn grootouders leerden elkaar kennen op de plaatselijke kermis, zouden daar foto's van bestaan?"

Voor het antwoord op deze vragen, kan je telkens terecht in het archief. Van 3 tot en met 9 juni presenteert Archiefpunt en de VVBAD elke dag een centrale vraag aan een archiefinstelling. Kunnen zij een antwoord aanreiken? Hoe gaat dat in z'n werk? Waar kan je dan terecht? In een korte video leggen ze je uit hoe het archief het kan oplossen.

Je ontdekt het allemaal op deze pagina of op sociale media via #IAD24.

#IAD24 en "Het Archief Lost Het Op!" is een actie georganiseerd door de sectie Archief en Hedendaags Documentbeheer (AHD) van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD) in samenwerking met Archiefpunt vzw. Het is een actie in het kader van de Internationale Archiefdag, een initiatief van de Internationale Archiefraad (ICA) om de archiefsector in onder de aandacht te brengen.

Op 9 juni kan je gratis onze expo '50 Jaar Kiezen voor Brussel' bezoeken!