Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Terugblikken op Erfgoeddag!

Op 21 april 2024 opende het AMVB net als vele andere erfgoedorganisaties wagenwijd de deuren voor het brede publiek in het kader van De Erfgoeddag, die dit jaar in het teken stond van het thema ‘Thuis’. In het AMVB werden verschillende activiteiten georganiseerd door Familiekunde Brussel, het AMVB en Citizenne Avansa. In totaal bezochten zo een 60tal bezoekers het AMVB en kunnen we van een succesvolle editie spreken!

Lees hier hoe bezoeker Tom, VUB student, Erfgoeddag in het AMVB beleefde:

"Er was keuze uit vijf levende boeken. Ik vond het goed dat je kon kiezen bij welk verhaal je interessegebied het meest aansluit. Deze levende boeken zijn individuen die hun persoonlijke en vaak aangrijpende verhalen delen. Hun getuigenissen bieden een inkijk in de manier waarop zij met vooroordelen hebben geworsteld en hoe zij een nieuw 'thuis' hebben gevormd. Deze activiteit beoogt het faciliteren van ontmoetingen die anders zelden plaatsvinden, waarbij de deelnemers direct in gesprek kunnen treden met de vertellers. Dit initiatief stelt bezoekers in staat om op een diepgaande manier te leren over diverse levenservaringen, bevordert empathie en begrip, en stimuleert een bredere appreciatie van het concept 'thuis'.

Mijn voorkeur ging uit naar het verhaal van Freddy, ooit een (te) stevige drinker. Via de site van het AMVB reserveerde ik een tijdslot. Stipt om vier uur ‘s middags kwam Freddy naar me toe en vroeg me of ik er klaar voor was. Ik antwoordde hem bevestigend. Hij vroeg me voor hij begon te vertellen welk hoofdstuk van zijn verhaal ik graag wou horen. Ik antwoordde hem dat ik benieuwd was naar de oorzaak van zijn verslaving en vooral naar de manier hoe hij de kracht heeft gevonden om zijn leven terug op de rails te krijgen.

Dankzij het werk van verschillende organisaties en de medewerkers die met De Erfgoeddag paraat stonden om bezoekers een aangenaam en leerrijk bezoek te bieden heb ik er een aangename namiddag beleefd. Het was de eerste keer dat ik aan een activiteit in het kader van De Erfgoeddag heb deelgenomen maar het zal zeker niet de laatste zijn."

Erfgoeddag

erfgoeddag

Erfgoeddag

erfgoeddag