Archive and museum for the Flemish living in Brussels
Quick search
  • Search by collection
  • Search by site

Expeditie Erfgoed

The word is out! Via de projectsubsidie DURF is het AMVB geselecteerd door een jongerenjury Urban Foxes om een project te starten met 10 Brusselse jongeren rond het Nederlandstalig Brussels erfgoed!

Het Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) streeft via dit project naar een nauwere band met Brusselse jongeren en gooit daarvoor de deuren volledig open. Een groep jonge enthousiastelingen krijgt binnen dit initiatief de kans om te werken met onze gehele archiefcollectie, om zo zelf een tentoonstelling van A tot Z uit te bouwen. Tegelijkertijd leren ze ook het beroep van curator.

Om dit te kunnen verwezenlijken zijn we op zoek naar een 10 Brusselse jongeren met diverse achtergronden en uit verschillende wijken, die wekelijks gedurende enkele maanden samenkomen om een selectie te maken uit ons archief op basis van een zelfgekozen thema. De leeftijd van de jongeren situeert zich idealiter tussen de 15 en de 18 jaar. Bij het inplannen van de activiteiten wordt rekening gehouden met de kalender van de middelbare school. Aan de hand van dit gegeven delen de jongeren hun eigen verhalen en visie rond de gekozen werken, brainstormen over de scenografie, schrijven de brochureteksten en beheren de sociale media voor dit project en dit allemaal in het Nederlands. Samen maken ze een unieke en boeiende tentoonstelling door en voor jongeren in Brussel.

Daarbij zullen ze niet alleen moeten nadenken over welke objecten of schilderijen ze de moeite waard vinden om in hun thematentoonstelling op te nemen, maar ook over de verhoudingen tussen de verschillende werken. Deze selectie zal worden gepresenteerd in een tentoonstelling met een eigenzinnige scenografie die hoort bij het thema.

Op deze manier biedt de tentoonstelling een frisse kijk op onze gevarieerde verzameling objecten, en vormt het de ideale gelegenheid om ons archief aan een jonger publiek te presenteren.

Ben jij tussen de 15 en de 18 jaar en woon je in Brussel? En heb je zin om mee te werken aan een tentoonstelling en zelf de handen uit de mouwen te steken? Stuur je motivatiebrief dan naar stephanie@amvb.be en toon daar in aan hoe jouw droomexpo er zou uitzien!